Σάββατο 28 Ιουνίου 2014

Η Κόπρος του Αυγεία







Επειδή επαγγελματικές μου υποχρεώσεις δεν μου 

επέτρεψαν να παραβρεθώ δια ζώσης και να χαιρετίσω 

στο συνέδριο του Ποταμιού παραθέτω παρακάτω 

το κείμενο που θα διάβαζα... 









Η Κόπρος του Αυγεία ήταν η κοπριά που είχε συγκεντρωθεί στους τεράστιους στάβλους του ομώνυμου βασιλιά της Ήλιδας.  Λέγεται ότι περιείχαν 3000 βόδια και δεν είχαν καθαριστεί επί πολλά (αναφέρεται και 30) χρόνια. Το καθάρισμα αυτών των στάβλων από όλη την σωρευμένη κοπριά μέσα σε μία μόνο ημέρα ήταν ο πέμπτος άθλος του Ηρακλή.

Ο ημίθεος Ηρακλής παρουσιάσθηκε στον Αυγεία και προσφέρθηκε να καθαρίσει τους στάβλους σε μία ημέρα με αντάλλαγμα το ένα δέκατο του κοπαδιού. Ο Βασιλιάς κορόιδεψε τον ήρωα για την προσφορά του, όμως δέχθηκε τη συμφωνία και έθεσε τον πρωτότοκο γιο του, Φυλέα, ως μάρτυρα.

Ο Ήρωας καθάρισε την σωρευμένη κοπριά σκάβοντας δύο χαντάκια στα θεμέλια των στάβλων και στρέφοντας μέσα από αυτά τα νερά δύο ποταμών (Πηνειού και Αλφειού) που παρέσυραν όλη την βρωμιά.

Με δεδομένη την μεγάλη σώρευση στοιχείων για καθάρισμα ( 1974-2009) για πάνω από 35 χρόνια, τον βρώμικο στάβλο της πολιτικής με τα πράσινα άλογα, τα μπλε γελάδια και πρόβατα και τα υπόλοιπα ποικίλα ζωντανά, … , την έλλειψη υδάτινων πόρων διεθνώς, την μεγάλη απόσταση που συνήθως καταγράφεται μεταξύ μυθολογίας και πραγματικότητας, την λειψανδρία σε ημίθεους, … , δεν νομίζω ότι επαρκεί ένα Ποτάμι μόνο για να ξεπλύνει το Πολιτικό Σύστημα…

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου