Δευτέρα 23 Ιουνίου 2014

Δημοπρασίες Τιμαλφών


Πληροφορηθείς από τα ΜΜΕ ότι η Πορτογαλία σκέφτηκε να βγάλει στο σφυρί 85 πίνακες του Μιρό για να καλύψει μέρος της τρύπας στα δημοσιονομικά της, προτείνω ο νέος υπουργός πολιτισμού να αποφασίσει, για την κάλυψη του σύμφωνα με την Τρόικα χρηματοδοτικού κενού για το 2014, να δημοπρατηθεί μέσω του έγκριτου οίκου Christie's τμήμα αρχαίου αγάλματος του χρυσού αιώνος και συγκεκριμένα, ο δεξιός όρχις του νεφεληγερέτη Δία.


(λεπτομέρεια του προσφερομένου προς αξιοποίηση περιουσιακού στοιχείου φαίνεται στην συνοδεύουσα εικόνα – και ιδιαίτερα το κάτω, αποκομμένο, λογοκριμένο από πουριτανούς εχθρούς της τέχνης, τμήμα της …) 











Παρακάτω η είδηση που ψάρεψα αρμενίζοντας στο διαδίκτυο (από In.gr τον Φεβρουάριο 2014…) και που ενέπνευσε την πρότασή μου 


Λονδίνο

Στον σουρρεαλιστή Ζουάν Μιρό ελπίζει η Λισαβόνα για να καλύψει μέρος της τρύπας στα δημοσιονομικά της: Η Πορτογαλία θέτει σε δημοπρασία, μέσω του λονδρέζικου οίκου Christie's, 85 πίνακές του που ανήκαν σε τράπεζα που είχε διασωθεί με κρατικά κεφάλαια το 2008.
Η διήμερη δημοπρασία ξεκινά την …… και πρόκειται για μία από τις «εκτενέστερες και πιο εντυπωσιακές συλλογές έργων του Μιρό», όπως ανέφερε ο οίκος δημοπρασιών.
Η συλλογή είχε περάσει στο πορτογαλικό δημόσιο το 2008, μεσούσης της (τραπεζικής) κρίσης, όταν κρατικοποιήθηκε η Banco Portugues de Negocios, η οποία είχε στην κατοχή της τα έργα.
Η πρόθεση της κυβέρνησης για δημοπράτηση των έργων έχει προκαλέσει αντιδράσεις στη Λισαβόνα. Ορισμένοι υποστηρίζουν πως τα έργα θα έπρεπε να εκτεθούν ενώ στη Λισαβόνα είχε κατατεθεί και επείγουσα αγωγή ώστε να εμποδιστεί η πώληση.
Η αξία της συλλογής εκτιμάται περί τα 36 εκατ. ευρώ -πολύ παρακάτω από τα 3,4 δισ. ευρώ που είχε στοιχίσει στους πορτογάλους φορολογούμενους η διάσωση της τράπεζας.
Το έργο που αναμένεται να πιάσει την καλύτερη τιμή είναι το «Γυναίκες και Πουλιά».
…. κλπ, …, κλπ

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από Associated Press












Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου