Τρίτη 15 Ιουλίου 2014

Κι εμείς Π.... είμαστε !




 αρχίζουμε με ανεκδοτάκι ...


Εμφανώς εύπορη κυρία, (ρούχα, παπούτσια, μαντήλι λαιμού, κοσμήματα λαιμού και δακτυλίδια, φροντίδα μαλλιών…) που έχει βγει για βόλτα με το μεγάλο αμάξι της οικογένειας χωρίς τον σωφέρ που εκείνη την ημέρα είχε ρεπό, μένει με το αυτοκίνητο ακινητοποιημένο (από πιθανή βλάβη ή από κακό χειρισμό) σε μία όχθη του Σηκουάνα. 
Σκέφτεται να καλέσει για βοήθεια, αλλά διαπιστώνει ότι το κινητό της έμεινε κι αυτό από μπαταρία…. Σε λίγο θα βραδιάσει και πρέπει να γυρίσει σπίτι να φρεσκαριστεί για το βραδινό της μικρό πάρτι. Ευτυχώς βλέπει ότι σε 30 μέτρα απόσταση, στη γωνία του τετραγώνου υπάρχει μία λαική καφετέρια που θα έχει σίγουρα κάποιο τηλέφωνο.    

Κατευθύνεται προς το μαγαζί, μπαίνει μέσα, παραγγέλνει έναν καπουτσίνο, ζητά να τηλεφωνήσει, κάθεται σε ένα σκαμπό στην άκρη του πάγκου όπου ο μαγαζάτορας έχει εγκαταστήσει την συσκευή του τηλεφώνου, τηλεφωνεί πρώτα στον άντρα της να φροντίσει για το αυτοκίνητο και μετά, για να περάσει η ώρα μέχρι να έρθουν να την πάρουν, παίρνει την καλύτερή της φίλη για κουτσομπολιό.









Εν τω μεταξύ, καθώς φτάνει το σούρουπο, 
ο κόσμος στο μαγαζί αρχίζει να πυκνώνει. 
Οι περισσότερες πελάτισσες 
είναι γυναίκες 
φανταχτερά ντυμένες , 
πεταλουδίτσες της νύχτας 
τις έλεγαν χαϊδευτικά παλαιότερα, 
νέες και κάποιες απροσδιορίστου ηλικίας … 
που πουλάνε το κορμί τους σε περαστικούς 
και πέρασαν λίγο πριν νυχτώσει και ξεκινήσουν την «εργασία» 
να χαλαρώσουν, 
να πιουν ένα ποτό, 
να ανταλλάξουν πειράγματα…    





Η μεγαλοκυρία 
δεν έχει πάρει είδηση 
και συνεχίζει την πάρλα με την φίλη της.
        
«ναι χρυσή μου, η κόρη μου χώρισε με τον Τζέρι τον γυιό του εργοστασιάρχη αλλαντικών… της είχα πει ότι δεν της ταίριαζε, και βαρέθηκε… μπορεί να βαρέθηκε κι εκείνος, … τέλος πάντων, … της έμεινε όμως ένα υπέροχο διαμαντένιο δαχτυλίδι που της χάρισε για τον ανεπίσημο αρραβώνα τους… Τώρα τα έφτιαξε με τον Χάρυ τον γυιό του εφοπλιστή Τανκερόπουλου…. Πολλά λεφτά σου λέω… θα είναι χαζή αν δεν τον τυλίξει να παντρευτούν σύντομα… αν το τρενάρει, θα βρει κι αυτός καμιά πρώην σταρ ελλάς η έστω αναπληρωματική … καμία μερικής απασχόλησης παρουσιάστρια εκπομπής σε κανάλι και μετά το κορόιδο θα κλαίει… »    

Καθώς μιλάει, διαπιστώνει ότι το μαγαζί έχει γεμίσει, ο πάγκος είναι γεμάτος από σερβιρίσματα, τα σκαμπό πλήρη γυναικείων οπισθίων, και ακριβώς δίπλα της μία εντυπωσιακή έντονα βαμμένη σαραντάρα που την κοιτάζει εξεταστικά.

Αφηρημένη η κυρία ρωτά ευγενικά: «συγνώμη, μήπως θέλετε να χρησιμοποιήσετε το τηλέφωνο κι εγώ το απασχολώ ;»

«Κάνε την δουλειά σου χρυσή μου» απαντά η άλλη «κι εμείς πουτάνες είμαστε»






Για να επανέλθουμε στα «σοβαρά» …

αν και είναι γνωστό ότι τα πιο σοβαρά λέγονται στα αστεία…


Η χρήση των λέξεων και της γλώσσας όπως αξιοποιείται από τους μηχανισμούς πληροφόρησης οδηγεί σε αντιλήψεις της πραγματικότητας συχνά παραποιημένες.

Συχνά αποκαλύπτουν ξεκάθαρα την διαχρονική ταξικότητα της κοινωνίας μας …

Μερικά παραδείγματα:   



Συλλαμβάνεται άνθρωπος 
επ αυτοφώρω 
να κλέβει κάτι…

Αν από τον έλεγχο 
των στοιχείων ταυτότητάς του 
αποδειχθεί ότι είναι πλούσιος 
χαρακτηρίζεται ως κλεπτομανής… 

Αν είναι φτωχός, … κλέφτης…     



Πλούσιος συμπεριφερόμενος αμετροεπώς, αγενώς, αδιάφορος για τους στοιχειώδεις κανόνες σωστής κοινωνικής συμνπεριφοράς, χαρακτηρίζεται ως εκκεντρικός. .. 




Αν είναι φτωχός, βαφτίζεται  αντικοινωνικός, εκκολαπτόμενος εχθρός του κοινωνικού συνόλου 




Μαφιόζος που εμπλέκεται σε παρανομίες 
με στόχο τον εύκολο και γρήγορο πλουτισμό 
(εμπόριο ναρκωτικών, εμπόριο λευκής σάρκας, χρηματιστηριακές κομπίνες, λαθρεμπόριο όπλων, εκβιασμοί, προστασίες, λαθρεμπόριο καυσίμων, στήσιμο ποδοσφαιρικών αγώνων, …) αν τύχει και στραβώσει η δουλειά … συλλαμβάνεται και παρουσιάζεται στο φιλοθεάμον κοινό σαν μεγάλη επιτυχία της αστυνομίας και σθεναρό χτύπημα της κυβέρνησης στην ανομία.... 


Νεόπλουτος που ως δια μαγείας 
(έτσι είναι το αμερικάνικο όνειρο…) έγινε πάμπλουτος, όταν καταφέρνει να ξεμπερδέψει και με όποιες τυχόν δικαστικές διώξεις (που θα ισχυριστεί ότι προέκυψαν από συκοφαντίες των εχθρών - ανταγωνιστών και όσων τον ζηλεύουν) παρουσιάζεται στο αιχμάλωτο των ΜΜΕ κοινό με το προσωνύμιο του Υποψήφιου μεγαλο-Επενδυτή 
και ανακοινώνεται με διθυράμβους η συμφωνία του με την κυβέρνηση για την αγορά του τάδε δημόσιου περιουσιακού στοιχείου ...



Αν στας πλαίσια έρευνας αστυνομικοί κάνουν αναφορά για τι βρέθηκε σε σπίτι εύπορων θα αναφέρουν μεταξύ άλλων «μεγάλος αριθμός άδειων μπουκαλιών από μπύρες, που όπως μας ανέφερε ο ιδιοκτήτης έμειναν από χθεσινή γιορτή και επειδή η υπηρέτρια είχε ρεπό, μία κυνηγετική καραμπίνα, που μας είπαν ότι ήταν οικογενειακό κειμήλιο και σαν τέτοιο δεν θεώρησαν αναγκαίο να την δηλώσουν. Τους υπεδείχθη να το πράξουν το συντομότερο… » …

Για τα ίδια αντικείμενα μπορούν να καταγράψουν σε έρευνα στο σπίτι πολίτη που συχνά «δεν συνεμορφώθη προς τας υποδείξεις»… «μεγάλος αριθμός άδειων μπουκαλιών, πιθανώς αποθηκευμένων προς κατασκευή μολότοφ, … , όπλο τύπου … που θα πρέπει να ερευνηθεί αν έχει χρησιμοποιηθεί σε εγκληματικές πράξεις»   



Γόνοι πλουσίων 
που αποκαλύπτεται ότι 
κάνουν χρήση ουσιών 
καταγράφονται 
στις στήλες των έγκριτων εφημερίδων 
ως 
«εθισμένοι στα ναρκωτικά», … 
που 
«έμπλεξαν με τα ναρκωτικά 
για να καταπνίξουν την ανία τους» … 







Φτωχοί, 

αναφέρονται απλά 

ως πρεζάκια … 








Ο Βασίλης Λεβέντης, 
(πρόεδρος του Κόμματος των Κεντρώων) 

όταν σχολιάζει με πάθος 

από τηλεοπτικού άμβωνος 

επιτιθέμενος 

κατά των πολιτικών του αντιπάλων, 

χαρακτηρίζεται 

ως γραφικός,   





η  κ.  Βούλτεψη 

(ως ανήκουσα στην ΝΔ) 

σε αντίστοιχες πράξεις 

παρουσιάζεται 

ως κυβερνητικός εκπρόσωπος !






1 σχόλιο: