Παρασκευή 30 Ιανουαρίου 2015

Μπορείτε να μας βεβαιώσετε ;




Στην αγαπημένη all classic ταινία «Η δε γυνή να φοβείται τον άνδρα», ο αείμνηστος ηθοποιός Στ. Ξενίδης έλεγε την φράση: «α, όλα κι όλα, εγώ είμαι στρατιωτικός και τα λέω τσεκουράτα»… Διαπιστώνοντας ότι οι μεγαλο-δημοσιογράφοι των ΜΜΕ, όπως καταγράφεται από την επιχειρηματολογία και τις ερωτήσεις τους δεν έχουν αντιληφθεί ορισμένα πράγματα, (όπως πχ ότι έγιναν εκλογές και έχει εκλεγεί νέα κυβέρνηση που έχει δικό της πρόγραμμα και νέους κανόνες παιχνιδιού…), θα αποπειραθώ να τους βοηθήσω. 




Να τους προσφερθεί επι τέλους βρε αδελφέ μια απλή απάντηση στο «αγωνιώδες» ερώτημά τους προς τους νέους κυβερνώντες: «τι θα κάνετε αν δεν τα καταφέρετε στις διαπραγματεύσεις ; … Είστε αποφασισμένοι να μας κρατήσετε μέσα στο ευρώ, ή υπάρχει κίνδυνος να έλθουμε σε σύγκρουση και να αναγκαστούμε να γυρίσουμε στην δραχμή με τα δραματικά επακόλουθα…» (Ένα ερώτημα αναπαραγόμενο εκνευριστικά από τα χαλκεία του συστήματος που έγινε προσπάθεια και αποτυχημένη απόπειρα… να χρησιμοποιηθεί προεκλογικά από την ΝΔ)

Θα δοκιμάσω λοιπόν να τους το εξηγήσω σαν στρατηγός και όχι σαν πολιτικός …

Ας πούμε (υποτεθίστω όπως έλεγε και ο αγαπημένος Σκουρολιάκος ως ζαχαροπλάστης) ότι είμαστε μία χώρα που συμμετέχει σε συμμαχία (ας πούμε χάριν του λόγου ΝΑ πτέρυγα ΝΑΤΟ) έχοντας συμμάχους με τους οποίους προκύπτουν διάφορα ζητήματα (ας πούμε χάριν του λόγου Τουρκία). Η ισχυρή σύμμαχος της περιοχής μας δηλώνει ότι για λόγους καλύτερης λειτουργίας του συστήματος θα πρέπει να της παραχωρήσουμε ορισμένα κυριαρχικά δικαιώματα. Κάποια κυβέρνηση συμφωνεί και ξεκινά μία διαδικασία επανοργάνωσης και αλλαγών εντός της επικράτειας. Στην πορεία όμως της ιστορίας διαπιστώνεται ότι η φίλη και σύμμαχος σχεδιάζει με την μέθοδο του σαλαμιού να αρχίσει να μας αφαιρεί μερίδια του εδάφους της χώρας, να επεμβαίνει αυθαίρετα σε αποφάσεις που επηρεάζουν την καθημερινή ζωή των κατοίκων της χώρας…. κλπ

Η εκλεγμένη ηγεσία δοκιμάζει να «πάει με τα νερά» του ισχυρού συμμάχου, υπακούοντας στις υποδείξεις και προσπαθώντας να τις περάσει σαν «αναγκαία μέτρα για το ξεπέρασμα της κρίσης» αναίμακτα. Ισχυρίζεται, ή πιστεύει… ότι «δεν μπορεί κανείς να λέει όχι στους μεγάλους», όταν ο ίδιος είναι (ή νιώθει..) μικρός.

Στην συνέχεια, και ενώ η καταστροφή γίνεται καθημερινότητα, οι περισσότεροι πολίτες (οπλίτες) φτάνουν σε τέτοιο σημείο απελπισίας και προσωπικής ταπείνωσης που οι προηγουμένως πετυχημένες απειλές τους φαίνονται γελοίες. Στις πρόσφατες εκλογές (25,01 για όσους δεν το πρόσεξαν) ψηφίστηκαν κόμματα που δηλώνουν ότι επιθυμούν μία ισότιμη συμμετοχή στην συμμαχία, με συνεργασία για το κοινό όφελος, … ενώ δεν επιθυμούν να κηρύξουν τον πόλεμο στην ισχυρή σύμμαχο όπως οι αντίπαλοι, για ψηφοθηρικούς και μόνο λόγους, τους κατηγορούν.

Και ποιο είναι το ερώτημα που ζητούν να απαντήσουμε τώρα: «Μπορείτε να μας βεβαιώσετε ότι ο ισχυρός σύμμαχος δεν θα μας κηρύξει τον πόλεμο ;»… Η Απλή Λογική θα απαντούσε:

Ξέρετε, εμείς εκλεχθήκαμε με την υπόσχεση ότι: [α] πρέπει να αλλάξουμε την σχέση υποτέλειας σε σχέση ισότητας και [β] δεν θα κηρύξουμε (εμείς) τον πόλεμο… Γι αυτά μας ψήφισαν !

Ποιος (απίθανος) μπορεί να μιλήσει εκ μέρους των άλλων ; Μας ζητούν να βεβαιώσουμε για τις προθέσεις (πραγματικές, φανταστικές, κρυφές, παράλογες, …) των άλλων ; Δεν είναι πολύ εξωφρενικό ; Η μήπως έχουν παραμείνει στην προεκλογική περίοδο και συνεχίζουν να αναμασούν τα τρομολαγνικά σενάρια που τα αφεντικά τους υποδεικνύουν

Αν αντί του στρατιωτικού παραδείγματος έχουμε το οικονομικό μπορείτε να αντιληφθείτε (αν το θέλετε ειλικρινά…) τα πράγματα.




Υ Γ

Δεν μπορώ βέβαια να μην αναφέρω (γιατί εγώ δεν είμαι ενεργούμενο… ) και την περίπτωση μίας καταστροφικής ρήξης, (που όμως θεωρώ λογικά απίθανη) , στην απόπειρα να ζητήσουμε τα στοιχειώδη (δικαιοσύνη, ισότιμη αντιμετώπιση, φροντίδα για τους συνανθρώπους μας …) .

Να μου πει (είμαι σας θυμίζω ο Ξενίδης…) η σύζυγος: «Μπούλη ρούφα το αυγό σου».

Αλλά εμείς που ψηφίσαμε ελπίδα, θα το παλέψουμε.  









εικονίδια από google images

Ξενίδης / από [ www.classicgreekcinema.com ] 640 Χ 480

Γελοιογραφίες / από [ ecoleft.wordpress.com ] 370 Χ 288

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου