Τρίτη 20 Ιανουαρίου 2015

Ο Φλύσχης και οι Πολιτικοί


***  Αφιερωμένο στις τρεις πρώτες χρονιές (1974,1975,1976)  των συμφοιτητών μου στην Πολυτεχνική σχολή Ξάνθης στο ΔΠΘ, σε εκείνους που τους δόθηκε η ευλογία να το θυμούνται, … που το έζησαν, που το μοιράστηκαν.

(ιδιαίτερα σε όσους εκτίθενται στα κοινά, τον Μανόλη Τασόγλου υποψήφιο στη Θεσσαλονίκη συνεργαζόμενο με τον ΣΥΡΙΖΑ, τον Νίκο Γαλάνη υποψήφιο με τον ΑΝΤΑΡΣΙΑ, …)  





το σωτήριο έτος 197… , προετοιμαζόμενοι για γραπτές εξετάσεις στο μάθημα της Γεωλογίας οι εξεταζόμενοι πληροφορούνται από τους συμφοιτητές που είχαν ήδη περάσει το μάθημα ότι η ερώτηση SOS που πάντα έβαζε προς απάντηση ο καθηγητής ήταν: «τι γνωρίζετε για τον Φλύσχη»



Αντιγράφω από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια :

«Ο φλύσχης αποτελεί λιθολογικό σχηματισμό. Με τον όρο λιθολογικός σχηματισμός νοούνται ορισμένες αποθέσεις που αποτελούνται από διάφορα πετρώματα.

Ο φλύσχης είναι ένας από τους συνηθέστερους λιθολογικούς σχηματισμούς που συναντώνται στην ύπαιθρο.

Ο φλύσχης αποτελείται από μια σειρά από εναλλαγές στρωμάτων αργίλων, ψαμμιτών, μαργών, ασβεστολίθων και κροκαλοπαγών. Στη μία περιοχή μπορεί να παρατηρείται ρυθμική εναλλαγή λεπτών στρωμάτων αργίλων και ψαμμιτών ή κροκαλοπαγών κλπ. στην άλλη να υπερτερούν τα αργιλικά υλικά, στην άλλη οι ψαμμίτες με στρώσεις μεγάλου πάχους, στην άλλη οι μάργες κλπ. Δηλαδή μπορεί να αποτελείται από διάφορα (κυρίως) κλαστικά ιζήματα σε οποιαδήποτε αναλογία. Γενικά όταν υπερτερούν σε πάχος οι στρώσεις των αργίλων όλος ο λιθολογικός σχηματισμός χαρακτηρίζεται από τις ιδιότητες των αργίλων (πλαστικότητα, υδατοστεγανότητα, συμπιεστότητα και τάση για κατολίσθηση). Αντίθετα όταν η σειρά αποτελείται από παχιά στρώματα ψαμμιτών χαρακτηρίζεται από ευστάθεια των κλιτύων και από υψηλή αντοχή σε φορτία. Συνήθως τα στρώματα του φλύσχη είναι πτυχωμένα και επομένως τεκτονικά καταπονημένα (πολλαπλές ρωγμές, πολλαπλοί θρυμματισμοί κλπ.) και εγκλείουν υπολειμματικές τάσεις. Σημαντική εμφάνιση φλύσχη παρατηρείται στην οροσειρά της Πίνδου. Ο αθηναϊκός σχιστόλιθος αποτελεί μία μορφή φλύσχη». 

Οι φοιτητές φροντίζουν να αποστηθίσουν τα σχετικά εδάφια των σημειώσεων, κάποιοι κατασκευάζουν σκονάκια, και κατεβαίνουν στις εξετάσεις όπου έντρομοι διαπιστώνουν ότι οι ερωτήσεις δεν συμπεριλαμβάνουν το ερώτημα για το οποίο ήταν προετοιμασμένοι…

Θεωρώντας ότι καλό είναι να μην παραδώσουν λευκές κόλλες, αλλά να υποδείξουν ότι κάτι γνωρίζουν, κάτι διάβασαν, κάποια μυρωδιά από το αντικείμενο του μαθήματος πήραν, … έπραξαν ως εξής: Απάντηση ερώτησης 1: «τι είναι ο ασβεστόλιθος ;» … ο Ασβεστόλιθος είναι ένα στρώμα που μαζί με ψαμμίτες και κροκαλοπαγή συναποτελεί τον Φλύσχη. Ο οποίος Φλύσχης … (ακολουθεί το κείμενο το αναφερόμενο στον Φλύσχη)… Απάντηση ερώτησης 2: «τι γνωρίζετε για τον αθηναϊκό σχιστόλιθο;»… Ο αθηναϊκός σχιστόλιθος αποτελεί μία μορφή φλύσχη, Ο οποίος Φλύσχης … (ακολουθεί το κείμενο το αναφερόμενο στον Φλύσχη)… κλπ  

σήμερα, σαράντα χρόνια μετά, παρακολουθώντας τα πάνελ πολιτικών συζητήσεων στα τηλεοπτικά κανάλια, τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, τα ραδιόφωνα, κλπ … βλέπω ότι ο λόγος πολλών υποψηφίων που ζητούν την ψήφο του ελληνικού λαού, θυμίζει το ανέκδοτο με τον Φλύσχη …

Οι υποψήφιοι βουλευτές (ιδιαίτερα εκείνοι της ΝΔ , … που θα έπρεπε λογικά να απολογούνται για όσα έπραξαν κυβερνώντες και να περιγράφουν τι προτίθενται να πράξουν σε περίπτωση που ξανα-κυβερνήσουν…) ομιλούν σχεδόν αποκλειστικά για τον αντίπαλο (ΣΥΡΙΖΑ) προσπαθώντας να υποδείξουν γιατί είναι επικίνδυνος για την χώρα, και ζητώντας να τους προτιμήσει ο ψηφοφόρος ως λιγότερο κακούς…  



Προτείνω να αποφύγουμε να ψηφίσουμε όσους, (όπως όλοι βλέπουν και ακούν), το μόνο που φαίνεται να γνωρίζουν, ή να προτείνουν για το αντικείμενο της πολιτικής είναι η αρνητική εικόνα του άλλου.

Να αφήσουμε μεταξεταστέους όσους το μόνο που γνωρίζουν από γεωλογία είναι ένα σύντομο ποίημα για τον Φλύσχη…   





εικονίδια από google images


1   Φλύσχης / από [ Tzoumerka-park.gr ]   457 Χ 691

2   Πετρώματα/ από [ labtect.geol.uoa.gr ]   679 Χ 263

3   Καψής / από [ www.madata.gr ]   613 Χ 342

4   Τράγκας / από [ www.crashonline.gr ]   871 Χ 428

5   Ντινόπουλος / από [ Tsipourapelagisia.blogspot.com ]  1600 Χ 1200

6 σχόλια:

  1. Πως την θυμήθηκες αυτήν την αληθινή ιστορία πολυταλαντε Μιρ.....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Πάλι μας γυρνάς χρόνια πίσω......με λεπτομέρειες τέτοιες που διαπιστώνουμε πως το αλτσχάιμερ!!!!δεν μας αγγίζει. Το επιθυμητό είναι να μας πείς και το όνομα του καθηγητού και ποιοί ήτανε τότε οι βοηθοί της έδρας.....???? Φοιτητής χρονιάς 1974.....***

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. "Μοιρ" για άλλη μια φορά έδειξες πόσο μπροστά είσαι από όλους των ετών 1974-76. Παρόλα αυτά ας ευχηθούμε στα άτομα της σειράς μας που φάγαμε από τα ίδια πιάτα της φοιτητικής λέσχης κάθε επιτιχία... Πιστεύω ο Μανόλης μας να μην γίνει σαν το "ΦΛΥΣΧΗ"...!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Μετά από την αναφορά του "oekxanthis8" πρέπει να σκεφθούμε σοβαρά ποιούς θα ψηφίσουμε ή ποιους δεν θα ψηφίσουμε....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Αν κατάλαβα καλα θελεις να ψηφίσουμε τον Τασογλου στον ΣΥΡΙΖΑ ή τον Γαλάνη στην "ΑΝΤΑΡΣΙΑ". ??? Ξεκαθάρισε την θεση σου, μην γίνεις εσύ "ΦΛΥΑΧΗΣ"

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Μας μπερδεύεις με αυτά που γράφεις τον τελευταίο καιρο

    ΑπάντησηΔιαγραφή