Σάββατο 6 Δεκεμβρίου 2014

Για τον 15χρονο Αλέξανδρο




Ξεσκονίζοντας τα γραπτά μου, βρέθηκα να διαβάζω κείμενο του 2008 γραμμένο για τον Αλέξη Γρηγορόπουλο, τον δολοφονημένο από την υπερβολική μαγκιά φασίστα αστυνομικού, το τραγικό γεγονός που οδήγησε στα μεγάλης έκτασης επεισόδια οργής και βανδαλισμών στο κέντρο της Αθήνας.
Τον 15χρονο φίλο του απεργού πείνας Νίκου Ρωμανού, … που το σύστημα σήμερα τιμωρεί, γιατί αντί να ασχολείται με το ακριβό αυτοκίνητο που θα του είχαν αγοράσει οι εύρωστοι οικονομικά γονείς του, να περιφέρει στα ξενυχτάδικα ως συνοδούς, μορφές επιπέδου: «ακριβή βίζιτα-σελέμπριτυ», να πλατσουρίζει στην «Ψαρού» της Μυκόνου τα καλοκαίρια πριν επιδοθεί σε διαγωνισμό κατάποσης αστακομακαρονάδων και ντους σαμπάνιας… εκείνος, στράφηκε απέναντι.  

Και το ότι οπλοφορεί κλέπτων, θα μπορούσε κανείς να το συγχωρήσει (άλλωστε πολλοί γόνοι καλών οικογενειών υπήρξαν κλεπτομανείς…) αλλά να πυροβολεί ιδεολογικά, αμφισβητώντας την καθεστηκυία τάξη… αυτό πια παραπάει.

Άσε που καταστρέφει το απλοποιημένο όνειρο επιτυχίας που το σύστημα πλασάρει : «ευτυχία είναι να είσαι πλούσιος, και μοναδικός λογικός σκοπός της ζωής μας είναι η συγκεκριμένη επιδίωξη»… Και αν οι πλούσιοι δεν είναι ικανοποιημένοι σε αυτό το σύστημα … πως θα αντιδράσουν οι φτωχοί… και πως θα τους συγκρατήσουμε όταν τα παραμύθια – όνειρα καταρρέουν;

Ύστερα ήρθαν οι εκλογές του 2009, η κυβέρνηση ΓΑΠ, η παγκόσμια κρίση, το σκάσιμο της οικονομικής φούσκας, η προσφυγή της χώρας στο ΔΝΤ, η κοινωνική εξαθλιώση μεγάλου τμήματος του πληθυσμού, η συνεχιζόμενη πολιτική των υποστηρικτών των μνημονίων που σαν βρικόλακες απομυζούν τους χυμούς της χώρας μέχρι να την στραγγίξουν.

Δυστυχώς, το κείμενο δεν χρειάζεται 6 χρόνια μετά, …καμία αλλαγή.

Το παραθέτω αυτούσιο…  




09,12,08

Αν ήμουν ο Όμηρος, ο ποιητής και λεξιπλάστης, που ακόμα και μετά τον θάνατό του πόλεις πολλές τσακώνονταν για το προνόμιο να ονομαστούν γενέτειρες, (κι άλλες τόποι ανάπαυσης της σορού του), θα δοκίμαζα να γράψω μία ωδή για τον 15χρονο έφηβο Αλέξανδρο, που ποιος γνωρίζει πόσο Μέγας θα γινόταν, (αν συνέχιζε τον βίο) σε σχέση με τον Μακεδόνα, αν συνυπολογισθεί και το (σύμφωνα με τον Νομάρχη Θεσσαλονίκης Πανίκα) γεγονός της «συμμορίας του κράτους των Αθηνών», που διαρκώς κρατά σε υποβάθμιση τους απογόνους Εκείνου… (για τον φίλο του Ηφαιστίωνα αναφέρομαι, τον γιο του Φίλιππου, που στα πλαίσια μεταφοράς πολιτισμού λέγεται ότι έκαψε την Περσέπολη…).

Θα έκανα εκτενή αναφορά στην σκηνή που Αχιλλείς – Παλικαράδες της εξουσίας και της πολιτικής, σέρνουν την σορό του Έκτορα, (που πολεμά αγώνα χαμένο, αλλά δεν δειλιάζει να αρνηθεί τις προφητείες / «εις οιωνός άριστος»… , που αρνείται να παραδοθεί, ασυμβίβαστος, παρότι με γυναίκα και παιδιά και υλικά αγαθά βασιλικής ιδιοκτησίας…), γύρω από το τείχος της αδιαφορίας μας, που έπαψε να είναι πέτρινο – χειροπιαστό, μήπως και η αφή του μας ξυπνήσει, … κι έγινε συσκευή γιγαντοοθόνης (με χαρακτηριστικά σε νούμερα και ξενόφερτους τεχνικούς όρους, που διαφημιστικά μας εντυπωσιάζουν, δίχως να έχουμε την δυνατότητα να τα ερμηνεύσουμε …) που μπορούμε να αποκτήσουμε με πολλές δόσεις, που ξεκινούν προσεχώς.. .

Κόμματα και εκπρόσωποι της εξουσίας διαβάζουν ανακοινώσεις, που οι σύμβουλοί τους έχουν συντάξει σε χρόνο ανύποπτο, ώστε να ταιριάζουν στην συγκεκριμένη στιγμή. Κοκορομαχίες σε τηλεοπτικά παράθυρα, «απορούντες» «έκπληκτοι», όλοι οι χορτάτοι για την οργή των πεινασμένων.  



Γεγονός είναι ότι δεν είμαι μετενσάρκωση του αρχαίου Ποιητή.

Είμαι όμως… ο Όμηρος – Χόμερ των κινούμενων σχεδίων εξ Αμερικής. Ο εαυτούλης και κυνικός κάτοικος του πλανήτη στις αρχές του 21ου αιώνα.

Και σχολιάζω τα κάτωθι:

Γιατί ανησυχούν οι βολεμένοι με «το σπιτάκι», την «δουλίτσα», το εξοχικάκι  (που θα λεγε και ο Αυτιάς…) και την επαφή με κάποιο κόμμα εξουσίας, σαν υποθήκη για διορισμό των βλασταριών τους;

Ποιοι διαρρηγνύουν ιμάτια για την πιθανότητα να καεί κατά τα επεισόδια και τους βανδαλισμούς η Εθνική Βιβλιοθήκη;

Οι ίδιοι που επέτρεψαν στην κοινωνία, στους υπουργούς Παιδείας, Πολιτισμού, Οικονομικών, Πρωθυπουργούς, και συμβούλους τους (στην πλειοψηφία τους ανεπάγγελτοι συγγενείς και φίλοι γνωστών οικογενειών…) να αναγάγει σε ύψιστο αγαθό την κονόμα, σε μέγιστο προσόν την εκπόρνευση, σε δυνατότητα επιτυχίας τον συμβιβασμό και την ανάδειξη της μετριότητας.  



Πόσοι από τους προβαλλόμενους σήμερα ως «επιτυχημένοι» και «σημεία αναφοράς» για τα νέα παιδιά, είναι φορείς αξιών;

Μοντέλες που προσλαμβάνονται ως δημοσιογράφοι, τραγουδίστριες, η γενικώς παρελαύνουν κατά ριπάς από την δημόσια ζωή όπως αυτή καταγράφεται από τα ΜΜΕ, δείχνοντας το λαμέ βρακί τους;.

Πολιτικοί, (αλλά και πλείστοι όσοι δημόσιοι λειτουργοί, εφοριακοί, δικαστικοί, ελεγκτές, αστυνομικοί), που εμπλέκονται σε σκάνδαλα αποδειγμένα… και στην χειρότερη περίπτωση απομακρύνονται για μικρό χρονικό διάστημα μέχρι να ξεχαστούν…

Υπουργός που επίσημα δήλωσε ότι ηθικό είναι ότι είναι νόμιμο !!!!! και κυκλοφορεί με το κεφάλι ψηλά….  



Άνθρωποι της νύχτας και του υποκόσμου, που όχι μόνον προσπορίζονται τεράστια ποσά από τις παράνομες δραστηριότητές τους, αλλά έχουν και το θράσος υπερήφανοι να διαφημίζουν την μαγκιά και την καπατσοσύνη τους δημοσίως, … προτρέποντας τους νέους να τους μιμηθούν, για να προσεγγίσουν το ύψιστο σήμερα αγαθό της κονόμας.

Δημοσιογράφοι που έγιναν αστέρες της τηλεόρασης λόγω ανάγκης, (ξαφνική έκρηξη πληθώρας μέσων με την ιδιωτική τηλεόραση), αμειβόμενοι με ασύλληπτα για τον μέσο επιστήμονα της χώρας ποσά, πρότυπα και απόδειξη ότι η γνώση και η παιδεία δεν είναι το πρωτεύον για την σημερινή κοινωνική επιτυχία. 



Ποιος πληροφόρησε δάσκαλος (από τον Υπουργό Παιδείας μέχρι τον τελευταίο Δντή σχολείου) τα παιδιά μας για την πρωτοφανή αντιστροφή των αξιών;

Γιατί θα πρέπει να σκεφτούν οι έξαλλοι διαδηλωτές να προστατέψουν την βιβλιοθήκη;

Πιθανά γι αυτούς περισσότερο πολύτιμο αντικείμενο να είναι κάποιο διπλανό κτίριο με τρέντι εξοπλισμό που μόνον οι επιτυχημένοι μπορούν να αγοράσουν. (δεν είναι τυχαίο, σίγουρος είμαι, ότι αν γίνουν καταστροφές σε δύο κτίρια ένα βιβλιοπωλείο και ένα κατάστημα ρούχων, οι πλιατσικολόγοι θα κλέψουν τα ρούχα και θα καταστρέψουν τα βιβλία και όχι το ανάποδο…)  



Κι από την άλλη μία κοινωνία χωρίς την παραμικρή αλληλεγγύη.

Που αποδέχεται να δανείζεται για να περνά μπέικα σήμερα, αδιαφορώντας για τον λογαριασμό που θα πληρώσουν τα παιδιά μας αύριο.

Που αποδέχεται ότι το ασφαλιστικό έχει πρόβλημα, αλλά «όσοι έχουν ώριμα δικαιώματα δεν πρόκειται να θιγούν». Ας πάει ο λογαριασμός προσεχώς….

Που αποδέχεται από το σύστημα να υποβαθμίζει διαρκώς την παιδεία των νέων γενεών, παράγοντας μειωμένων εφοδίων πολίτες για να τους πληρώνει με ψίχουλα, και να τους ελέγχει με υποσχέσεις.

Που αδιαφορεί για τον οικονομικό μετανάστη που εμείς εκμεταλλευτήκαμε όσο μας βόλευε (στα χωράφια μας, στις οικοδομές, στους στόχους για την είσοδο στην ΟΝΕ, στην κοπιώδη ενασχόληση φροντίδας των ηλικιωμένων γονιών μας, …, …) και τώρα τρέμουμε με την σκέψη ότι χωρίς εργασία θα γίνει κλέφτης και παράνομος.  



Όσο θα συνεχίζουμε να σπέρνουμε ανέμους προβλημάτων με νέες αφορμές θα γεννιούνται νέες θύελλες

Παρεμπιπτόντως, πόσο κάνει ένας συναγερμός φύλαξης οικίας με κάγκελα στα εξωτερικά κουφώματα, αντιπυρική ζώνη, σε πακέτο με δώρο τηλεόραση πλάσμα 50 ιντσών;

Θα πληρώσω με πιστωτική κάρτα.  






εικονίδια αναρτημένα από google images

1   Έγκλημα και ξέσπασμα / από [ el.wikipedia.org ]  1500 Χ 766

2   altan / βία / από [ www.lifo.gr ]   310 Χ 400

3   Homer Influence / από [ www.sloshspot.com ]  500 Χ 415

4   Homer with gun / από [ www.sloshspot.com ]  500 Χ 415

5   Ψαρού / από [ www.taxydromos.gr ]  800 600

6   σύνθημα / life style / από [ gkdata.gr ]  403 Χ 302

7   Jumbo / από [ ypo-skian.blogspot.com ]  1280 Χ 1024

8   altan / μαλάκας / από [ 2ha-cy.blogspot.com ]   340 Χ 359

9   altan δεν πιστεύω σε τίποτε / από [ www.lifo.gr ]   414 Χ 338

10   Ιταλική / από [ www.karakaksa.com ]   500 Χ 300

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου