Πέμπτη 30 Οκτωβρίου 2014

Εν Τούτω Νίκα…




Καθώς η σκόνη από τις ημέρες (και τις νύχτες) συνάντησης με τους παλιούς συμφοιτητές κατακάθεται, προσγειωνόμαστε στα πεζά καθημερινά, ξαναδιαβάζουμε ειδήσεις από το τσίρκο της πολιτικής, αγχωνόμαστε από τα οικονομικά δεδομένα, ανησυχούμε για ζητήματα παγκόσμιας στρατηγικής …, 
ζώντες σε ένα παράλληλο σύμπαν από την διακυβέρνηση Σαμαροβενιζέλου, όπου ασχολούνται με την αναζήτηση 180 προθύμων που θα ψηφίσουν τον επόμενο πρόεδρο για να μην γίνουν εκλογές,
( που θα αποδείξουν την αναντιστοιχία μεταξύ λαϊκής βούλησης και «πεφωτισμένης» ηγεσίας). 










Στην έκθεση του Γραφείου Προϋπολογισμού της Βουλής, που διόλου κολακευτική δεν ήταν για την κυβέρνηση, διαπιστώνεται ανυπαρξία ρεαλιστικού κυβερνητικού σχεδίου για την επόμενη ημέρα.

Οι αρμόδιοι σχολιάζουν ότι δεν μπορεί να γίνει ανάπτυξη με δημιουργία θέσεων εργασίας του τύπου:  Πίτα με γύρο,  φραπέ καφέ, 
ελιές θρούμπες, επιβίβαση και αποβίβαση επιβατών κρουαζεροπλοίων για την επίσκεψη αρχαιολογικών χώρων και την λήψη φωτογραφιών από φυσικά τοπία.

Και όμως, η κυβέρνηση προβάλλει διαρκώς μέσα από τα διαπλεκόμενα ΜΜΕ τις πρωτοβουλίες της κυρίας Όλγας Κεφαλογιάννη (υπουργού Τουρισμού), και τις μεγάλες επιτυχίες και προοπτικές μας στον τομέα εισροής τουριστών. (Μιλάμε για εισροή, με δεδομένο ότι μας δίνονται αριθμοί που μιλάνε για διπλασιασμό τουριστών, την ίδια ώρα που δεν έχουμε διπλασιασμό των εσόδων στα κρατικά ταμεία, και οι εργαζόμενοι στον συγκεκριμένο τομέα πένονται, με τους επιχειρηματίες να αδυνατούν να ανταποκριθούν στις στοιχειώδεις υποχρεώσεις τους. …) 


Όταν ο κ. Σαμαράς μιλά για success story της ελληνικής οικονομίας και επιτυχή αξιολόγηση του τραπεζικού τομέα στο τελευταίο stress test, ενώ το χρηματιστήριο έχει χάσει 30 % σε ένα εξάμηνο, οι φόροι αυξάνονται διαρκώς, η αγορά εργασίας είναι καταστραμένη, το ένα στα δύο παιδιά σύμφωνα με την unicef δεν τρέφεται επαρκώς, οι νέοι επιστήμονες δραπετεύουν ομαδικά αναζητώντας επιβίωση στο εξωτερικό, … τότε προφανώς ο πρωθυπουργός θεωρεί ότι αυτοί στους οποίους απευθύνεται, είναι επιλήσμονες, μικρόνοες, αδιάφοροι άνθρωποι που έχουν λύσει τα περισσότερα προβλήματά τους και ασχολούνται με την πολιτική ως χόμπυ…

Αν περιμένει, ο γνωστός για τους μεγαλοιδεατισμούς πρώην αρχηγός της ΠΟΛΑΝ, να σωθεί από τα υψηλής πολιτικής σύλληψης σχόλια της κυρίας Μισέλ Ασημακοπούλου, τις υψηλής αισθητικής και επιχειρηματολογίας απαντήσεις της Σοφίας Βούλτεψη, τις υψηλής τηλεθέασης από λοβοτομημένους εμφανίσεις των Γιακουμάτου, Ντινόπουλου, Άδωνη, κλπ τηλεπερσόνων – πολτικών… τώρα που το σήριαλ «Αμφίπολη και τι θα βρούμε μέσα» ολοκληρώνεται για να δώσει τη θέση του στη νέα μεγάλη Ιδέα: «ποιος έκλεψε αυτό το πολύ σπουδαίο που ήταν μέσα, και που το πήγε ;» … κάνει λάθος.

Βοηθώντας τον προβληματισμό, δοκιμάζοντας να δούμε την πραγματικότητα και από μία διαφορετική οπτική γωνία, καταθέτω το παρακάτω κομμάτι από την πολύτιμη και πολύτομη σειρά:
"Κωμική Αιρετική Διαφορετική Ματιά Ιστορίας" έργο που παραμένει ημιτελές...



Εν Τούτω Νίκα… (Ιστορία και μύθος)


Τελικά ή όλη ιστορία που κατέγραψε ο ιστορικός Ευσέβιος, με το δήθεν όραμα που είδε πριν την καθοριστική μάχη για την κατάληψη της εξουσίας της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας ο Μέγας Κωνσταντίνος, τον φλεγόμενο σταυρό του «εν τούτω νίκα», δεν ήταν μία φαντασίωση εμπαθών θρησκόληπτων χριστιανών, που στην πορεία του χρόνου έγινε θρύλος και κομμάτι διδασκόμενο από τα βιβλία του ΟΕΔΒ στην Ελλάδα (Ευρωπαίος ιστορικός … αναφέρει ειρωνικά ότι το μεγαλύτερο θαύμα στην υπόθεση του περιγραφομένου οράματος, είναι το γεγονός ότι οι 40 χιλιάδες αυτόπτες μάρτυρες – μέλη του στρατού του Κωνσταντίνου σύμφωνα με τη διήγηση Ευσέβιου, κατάφεραν να το κρατήσουν μυστικό σε όλη την υπόλοιπη ζωή τους αφού μόνο ο συγκεκριμένος ιστορικός αυτός το αναφέρει … και μάλιστα σε δύο διαφορετικές εκδοχές, την μία ως συμβάν νυχτερινό που είδε μόνο ο αυτοκράτορας, την άλλη ως θαύμα που όλος ο στρατός εθαύμασε ντάλα μεσημέρι… ).

Μετά από εμβριθείς αναζητήσεις, μελέτη των πηγών της εποχής, ιδιαίτερα ανασκαλεύοντας διηγήσεις χωρικών της περιοχής, απεικονίσεις αγγείων, τη θέση των άστρων στον ουρανό της εποχής, νομίσματα ηγεμόνων, παπύρους ηλικίας αρχαιότερης του Λαρούς, κλπ … καταλήγουμε στο ασφαλές συμπέρασμα ότι το συμβάν υπήρξε, ελαφρώς παραλλαγμένο βέβαια, αλλά του αυτού επιπέδου αξιοθαύμαστο, εκπληκτικά παράξενο και … προσεγγίζον το θαύμα.  

Μέλος της ρατσιστικής οργάνωσης Κου Κλουξ Κλαν περιφερόμενος σε κατάσταση ευθυμίας (τύφλα στο μεθύσι, αυτός και το άλογό του), χάνει τον δρόμο για το σπίτι του και βρίσκεται χωρίς να το θέλει να ταξιδεύει πίσω στον χρόνο. Μέσα από μία ρωγμή του χωροχρόνου, ή μέσα από μία αστρική πύλη κατ άλλους μελετητές του φανταστικού, μπαίνοντας κατά λάθος στην μηχανή του χρόνου του Γουέλς σύμφωνα με ορισμένους βιβλιολάτρες , ή από ατύχημα στη σήραγγα του χρόνου παλιού σήριαλ όπως θα ήθελαν οι φανς της ομότιτλης σειράς. … Γενικώς την παθαίνει, και καταλήγει σε κατάσταση αντίστοιχα άβολη και περίεργη όπως ο Γιάνκης στην αυλή του βασιλιά Αρθούρου στο γνωστό βιβλίο. .
Ξεμεθώντας απότομα, ξένος σε εχθρικό περιβάλλον, ανεβαίνοντας καβάλα στο άλογό του πάνω στο βουνό να δει από ψηλά τι γίνεται στην περιοχή, γίνεται μάρτυρας συγκέντρωσης κάτι τύπων με γυαλιστερά κράνη, φούστες (πιθανά στο μυαλό του αδελφές ξεφωνημένες … ) και ακόντια. Πρόκειται για το στρατόπεδο του Μ. Κωνσταντίνου και τους στρατιώτες του, που προετοιμάζονται πριν την μάχη.  

Παρατηρώντας πιο προσεκτικά, βλέπει ότι ανάμεσά τους βρίσκονται και αρκετοί ένοπλοι έγχρωμοι (από την απόσταση που βρίσκεται, και με το στέντον καπέλο του να ρίχνει μία σκιά γεμάτη λίγδα στο βλέμμα του, δύσκολα ξεχωρίζει αν οι συγκεκριμένοι οπλισμένοι είναι αράπηδες - μαύροι μισθοφόροι στον στρατό του Κωνσταντίνου από τις αποικίες της Αφρικής … ή μαυρισμένοι από το καλοκαίρι μιγάδες, Νότιοι κάτοικοι της Μεσογείου και Άραβες… )

Εκείνος, γνήσιος φανατικός … τον χαβά του. Βλέποντας όλη αυτή την μάζωξη σαν συνομωσία των εχθρών της Λευκής φυλής, ανάβει έναν αυτοσχέδιο σταυρό και αποφασίζει να πεθάνει ηρωικά αν του επιτεθούν οι υπάνθρωποι που μοιάζουν αμέτρητοι.  

Έκπληκτος διαπιστώνει ότι ενώ τον παίρνουν είδηση, (πιθανά οι ανακλάσεις στον ήλιο από τα σπιρούνια του να λειτούργησαν σαν φωτεινά σήματα ενημέρωσης στους σκοπούς του στρατοπέδου), αντί να του επιτεθούν λυντσάροντάς τον, δείχνουν απλώς προς το μέρος του με έκπληξη και θαυμασμό, ενώ κάποιοι γονατίζουν, κάνουν υποκλίσεις και σταυροκοπιούνται.  Ένας μάλιστα που μοιάζει να έχει κάποια μεγάλη εξουσία μεταξύ τους, γιατί όπου πηγαίνει συνοδεύεται από σωματοφύλακες και οι υπόλοιποι παραμερίζουν, ακούγεται να λέει:

«Ευχαριστώ θεέ για το σήμα που μου δίνεις … με αυτό θα νικήσουμε τους εχθρούς».

Σε όσους αμφισβητούν την δυνατότητα του καουμπόη να καταλαβαίνει λατινικά ώστε να αντιληφθεί τα λόγια του αυτοκράτορα, θα επισημάνω ότι όπως σε όλες τις main stream κινηματογραφικές δημιουργίες που απευθύνονται στο πλατύ κοινό, έτσι και στην δική μας αφήγηση δεν παρουσιάζεται πρόβλημα γλώσσας. Αξιοποιείται η απλή ομιλούμενη και στο διαδίκτυο Αγγλική. 
(αυτή μιλούν ρωμαίοι στρατηγοί, έλληνες στον πόλεμο της Τροίας, εξωγήινοι εισβολείς, ο κόμης Δράκουλας εκ Τρανσυλβάνιας – και όχι Πενσυλβάνιας… - κοκ ) 



Ο καβαλάρης Κλαν χάθηκε κατόπιν. Πιθανά να δραπέτευσε σε μία άλλη διάσταση. Ίσως χάθηκε στο απώτατο μέλλον (όπου κατέληξε να δουλεύει σαν κηφήνας – σκλάβος σε μία μετα-κοινωνία κυψέλη με μαύρη βασίλισσα – αρχιερέα – μητέρα και ελάχιστους άντρες που αξιοποιούνταν από την υπέρβαρη μαύρη βασίλισσα μόνο άπαξ του έτους προς αναπαραγωγή) .

Άλλοι λένε ότι ταξίδεψε στο πολύ άγνωστο παρελθόν και έγινε παιχνίδι και τροφή για ένα μικρό δεινόσαυρο

Πιθανά και να επέστρεψε στην κανονική εποχή του, διηγούμενος την ιστορία σε γεμάτα φτηνό καπνό καπηλειά, με αντίτιμο το κέρασμα ενός ποτού και την καρπαζιά να πηγαίνει σύννεφο στο τέλος, για τις εξωφρενικές υπερβολές της αφήγησής του.  





Υ Γ

Λέγεται ότι ο καβαλάρης – περιστασιακό μέλος της Κου Κλουξ Κλαν ήταν για πολλά χρόνια γνωστός σαν μεθύστακας, πριν βρεθεί σύμφωνα με τις δηλώσεις – αφηγήσεις του αντιμέτωπος με τον στρατό του Μ. Κωνσταντίνου, ... ενώ το άλογό του έπινε κι αυτό για να ξεχάσει τον ανεκπλήρωτο έρωτά του με την Ντόλυ του Λούκι Λουκ (ο οποίος θα πρέπει να είναι και μακρινός προπάππους του Λουκ Σκάιγουόκερ στο Star Wars …)  






αναρτημένα εικονίδια από google images

1    ήρθε και ο Οκτώβρης / από [ eranstis2.wordpress.com ]  597 Χ 936

2    Φραπέ Καντίνα / από [ www.newsbeast.gr ]  648 Χ 404

3    πωλείται μνημόνιο 2 / από [ www.xaxa.gr ] 480 Χ 480

4    Κλασικά Εικονογραφημένα / από [ eineken.pblogs.gr ]  600 Χ 830

5    Κου Κλουξ Κλαν / από [ www.koutipandoras.gr ]  815 Χ 520

6    αφροαμερικανοί στρατιώτες / από [ www.mixanitouxronou.gr ]  640 Χ 450

7    Καβαλάρης Κλαν / από [ lianokladi01.blogspot.com ]  218 Χ 320

8    Σήραγγα χρόνου / από [ www.avsite.gr ]  420 Χ 332

9    Καπηλειό / από [ pireorama.blogspot.com ]  780 Χ 614

10   Βησσαρίων / από [ roides.wordpress.com ]  280 Χ 215

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου